معرفی ۴۰ دمنوش گیاهی برتر و خواص آن ها
به گزارش هیرونی؛ خواص انواع دمنوش های گیاهی دمنوش ها و جوشانده های گیاهی میان برخی افراد طرفدارانی حتی بیش از چای سیاه و سبز دارد. با این حال، با خواص و طرز تهیه چند دم کرده و جوشانده آشنا شوید اما یادتان باشد اگر بیماری خاصی دارید قبل از مصرف با پزشک خود مشورت […]
به گزارش هیرونی؛
خواص انواع دمنوش های گیاهی
۱- دمنوش آویشن
۲- دمنوش اسطخودوس
آرام بخش اعصاب، تقویت کننده سلول های مغز، افزایش شیر مادر، تحلیل برنده نفخ و گاز روده، مفرح، باز کننده انسداد عروقی، مسهل بلغم و سودا خصوصا سودای مغز، ضد میگرن، زکام، اسم، برونشیت، دل پیچه، رماتیسم، درد سینه، تنگی نفس، سرفه، اگزما، ضد عفونی کننده دستگاه مجاری ادرار، در اکثر بیماریها کاربرد دارد.
طرز تهیه
دو قاشق غذا خوری + دو لیوان آبجوش، در کتری ریخته با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
۳- دمنوش افتیمون
هشدار
مصرف زیاد آن برای گرم مزاجان مضر است.
طرز تهیه
هنگام مصرف نباید آن را نرم کوبید و یا زیاد جوشاند، بلکه باید با شعله غیر مستقیم و خیلی آهسته و طولانی مدت دم کنید. ترجیحا این دمنوش ها را با عسل، خرما یا توت میل کنید. اگر مبتلا به دیابت هستید با عسل میل کنید. هم چنین آنها را می توان با چند قطره آبلیموی تازه میل کرد.
۴- دمنوش اکلیل کوهی
طرز تهیه
دو قاشق غذا خوری + دو لیوان آبجوش، با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
۵- دمنوش بابونه
طرز تهیه
یک قاشق غذاخوری + دو لیوان آب جوش، با شعله غیر مستقیم مدتی دم بکشد.
۶- دمنوش بادرنجبویه
طرز تهیه
یک مشت کوچک بادرنجبویه + دو لیوان آب سرد روی شعله مستقیم قرار دهید تا به نقطه جوش برسد سپس با شعله غیر مستقیم خوب دم بکشد.
۷- دمنوش بادرنجبویه و زیرفون
طرز تهیه
یک قاشق غذاخوری زیرفون + یک قاشق مرباخوری بادرنجبویه + دو لیوان آب جوش با شعله مستقیم و ملایم حدود یک ساعت بجوشد سپس با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
۸- دمنوش برگ درخت به
طرز تهیه
۱۰ تا ۱۵ عدد برگ را به مدت ۲۰ دقیقه خیسانده و بشویید و در یک لیتر آب در قوری ترجیحا ظرف مسی حرارت دهید و به محض اینکه به جوش آمد فورا شعله را ملایم کنید تا آب بدون حرکت شروع به بخار کند و گاهی برگ ها را هم بزنید، زمانی که یک سوم آب بخار شد چای آماده است. (می توانید از هل یا چوب دارچین برای معطر کردن استفاده کنید).
۹- دمنوش بهارنارنج
طرز تهیه
یک قاشق غذا خوری + دو لیوان آبجوش، با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
۱۰- دمنوش به لیمو
طرز تهیه
یک قاشق غذاخوری + دو لیوان آب جوش، با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
۱۱- دمنوش به لیمو و زیرفون
طرز تهیه:
یک مشت بزرگ زیرفون به یک مشت به لیمو+ دو لیوان آب سرد با شعله مستقیم و ملایم، حدود یک ساعت بجوشد، سپس با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
۱۲- دمنوش پنیرک
درمان کننده گرفتگی صدا، درمان جوش های پوستی، دارای ویتامین A,B,C ضد سرفه، ملین.
۱۳- دمنوش پونه
طرز تهیه
یک قاشق غذاخوری + دو لیوان آب جوش با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
۱۴- دمنوش چای ترش
نوشیدنی این گیاه کاهش دهنده فشار خون، خنک کننده بدن، رقیق و تصفیه کننده خون، کنترل کننده کلسترول خون، اختلالات کبدی و صفرایی و همچنین آرام بخشی مناسب است و برعکس چای که باعث دفع آهن می شود چای ترش خود یکی از منابع غنی آهن به شمار می آید.
طرز تهیه
افرادی که دارای قند، چربی و فشارخون بالا هستند، می توانند یک تا دو نوبت از چای روزانه خود را به چای ترش اختصاص دهند و برای هر بار مصرف، ۵ گرم از گل برگ های چای ترش را داخل یک فنجان ریخته و سپس آب جوش روی آن بریزید و سرپوشی گذاشته، ۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد، سپس صاف کرده و میل کنید.
خواص دیگر چای ترش
– رشد مو و رنگ آن را سیاه می کند شوره آن را کاهش می دهد.
– روغن طبیعی این گیاه نرم کننده است.
– به عنوان رنگ طبیعی برای مو قابل استفاده است.
– قاعدگی را منظم می کند.
– گل آن در هضم غذا مفید است.
– مصرف مرتب این چای در ماه باعث می شود که فشار خون بالا به طرز چشمگیری پایین بیاید و در درمان دیابت نیز مؤثر است.
– چای قرمز حاوی آنتی اکسیدان است که در کاهش تراکم رسوب پربی در سرخ رگها مؤثر بوده و خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
– چای قرمز تأثیر خنک کنندگی دارد.
– افرادی که تحت رژیم می باشند یا بیماران کلیوی از این چای به عنوان ماده مدر استفاده کنند.
– این چای باعث کاهش کلسترول بدن می شود.
۱۵- دمنوش چای کوهی
طرز تهیه
یک قاشق غذا خوری + دو لیوان آب جوش با شعله غیر مستقیم مدتی دم بکشد.
۱۶- دمنوش چلتوت برنج
طرز تهیه
یک قاشق غذا خوری + دو لیوان آب جوش، با شعله مستقیم پنج دقیقه بجوشد
۱۷- دمنوش خاکشیر
– در رفع اسهال روده و خونی و از بین بردن ترشحات زنانه و آب آوردن نسوج می توان استفاده کرد.
– دانه های خاکشیر اندکی ضدعفونی کننده، ضد کرم و تب بر هستند.
– ملین و خنک کننده با آب سرد است.
– بذر آن بر میزان شهوت و میل جنسی می افزاید و اشتها را باز می کند.
– تنظیم کننده دستگاه گوارش بوده و ابتلای معده را به بیماری ها مرتفع می سازد.
– خوردن آن سبب نیکویی رنگ و رخسار می شود. در این صورت خاکشیر را با دو برابر وزن آن، عسل مخلوط کنید و تا ده روز بخورید.
– گرفتگی ادرار را برطرف می سازد و فربه کننده است.
– دل مالش و دل ضعفه را از بین می برد.
– برای رفع بیماری های نقرس، ورم گوش و دستگاه تناسلی مفید است.
– برای اسهال ساده کودکان شیرخوار مفید است.
– به عنوان خنک کننده در امراض حصبه و آبله تجویز شده است.
– اگر با شیر تازه خورده شود، بدن را چاق می کند.
– خاکشیر را بکوبید، شب موقع خوابیدن، کف پا تا مچ را با آن ضماد نمایید.
– در تسکین و بهبود فشار خون اثر دارد.
– روی ورم های سخت و سرطانی، پستان، چشم، نقرس و ورم گوش، ضماد نمایید .
– از دانه های خاکشیر به عنوان پادزهر به نحو زیر می توان استفاده کرد؛ پنج گرم دانه را شسته و با گلاب یا آب خالص آن قدر بجوشانید تا شکفته شود و بعد آن را نیم گرم به مسموم بخورانید. به این صورت، قی آورده و ایجاد تهوع می نماید و این عمل را چند مرتبه تکرار کنید تا قی بند آید.
-برای رفع اسهال ساده کودکان شیرخوار می توان مقدار یک قاشق غذاخوری پاک کرده را در ظرفی ریخته بر روی آتش ملایم به هم زد تا خاکشی بو داده شود و سپس کمی آب و عسل به آن افزوده هر نیم ساعت یک قاشق چای خوری از آن را به کودک خوراند.
۱۸- دمنوش دارچین
هشدار برای زنان باردار مضر است.
طرز تهیه
چند عدد چوب دارچین + دو لیوان آب سرد با شعله مستقیم آرام جوش آورده سپس شعله غیر مستقیم دو الی سه ساعت دم بکشد تا به رنگ آلبالویی دراید.
۱۹- دمنوش ریوند چینی
طرز تهیه
چند تکه از آن را به مقداری آب که آن را بپوشاند با شعله مستقیم آرام جوش آورد بعد آن را با شعله غیر مستقیم ۲ الی ۳ ساعت دم کنید تا به رنگ آلبالویی در آید.
۲۰- دمنوش زعفران
طرز تهیه
مقداری خیلی کم از آن را در چهار تا پنج لیوان آب جوش درون قوری چینی بریزید و تا زمانی که رنگ آن کاملا زرد شود و دم بکشد، صبر کنید.
هشدار:
۲۱- دمنوش زنجبیل
زنجبیل تازه و شربت زنجبیل یا چای زنجبیل در بدن گرما تولید کرده و بدین وسیله مواد سمی و زاید بدن را به صورت عرق از بدن خارج می سازد. این گیاه برای خانم هایی که عادت ماهیانه آنها عقب می افتد، نیز تجویز شده است.
به نظر می رسد که استفاده از چای زنجبیل هضم را آسان کرده و اثرات سودمندی در رفع تهوع خواهد داشت، همچنین به عنوان درمانی سنتی برای سرماخوردگی، گلودرد و آنفلوآنزا به کار می رود. تهیه چای زنجبیل بسیار ساده است، اما آشنایی با اصول آن مهم می باشد، چرا که برخی افراد بدون آگاهی از چگونگی تهیه آن، پودر زنجبیل را در چای آماده می ریزند و به دلیل این که ذرات زنجبیل غیرقابل حل در آب است، نه تنها ظاهر بدی به نوشیدنی می دهد، بلکه طعم آن را نیز نامطبوع می کند. در حالی که با اندکی دقت می توان نوشیدنی بسیار گوارای زمستانی با استفاده از زنجبیل تهیه کرد.
طرز تهیه
۱- پوست زنجبیل را کنده (بهتر است بتراشید) و سپس آن را به شکل ورقه های بسیار نازک برش دهید.
۲- آب را در ظرفی مناسب جوش بیاورید و در اولین لحظات جوش آمدن آب، ورقه های زنجبیل را به آن اضافه کنید.
۳- در ظرف را بگذارید.
۴- حرارات را کم کنید و اجازه بدهید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بماند. . سپس چای حاصله را صاف کنید.
برای ایجاد طعم بهتر می توانید به آن عسل و لیمو ترش هم اضافه کنید. اگر این چای را برای درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا می نوشید، آن را شیرین نکنید.
برطرف کردن مزه تند چای زنجبیل
در برخی از منابع، استفاده توأم زنجبیل با برگ نعناع به شکل کاملا مخلوط عنوان راهکاری برای حذف این تندی برشمرده اند.البته با افزودن آب بیشتر نیز می توان از تندی آن کاست.
۲۲- دمنوش زیرفون
هشدار:
طرز تهیه
یک مشت زیرفون + دو لیوان آب سرد را با شعله مستقیم ده دقیقه بجوشانید سپس با شعله غیر مستقیم به مدت طولانی دم کنید تا خوب رنگ بیندازد.
۲۳- دمنوش زیره سیاه
طرز تهیه
یک قاشق مربا خوری + دو لیوان آبجوش، با شعله غیرم غیر مستقیم دم بکشد.
۲۴- دمنوش گل محمدی
برطرف کننده دردهای رماتیسمی، افزایش دهنده میل جنسی، تقویت کننده قلب و معده، ضد اضطراب.
۲۵- دمنوش غنچه نسترن زرد
پاک کننده و مقوی کبد، آرام بخش.
۲۶- دمنوش فلوس
طرز تهیه
یک قاشق غذاخوری فلوس+ دو لیوان آب سرد را با شعله مستقیم کمی بجوشانید بعد بگذارید با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
۲۷- دمنوش گزنه
طرز تهیه
یک قاشق غذا خوری + دو لیوان آبجوش، با شعله غیر مستقیم دم بکشد.
۲۸- دمنوش گلپر
طرز تهیه
یک قاشق مربا خوری گلپر را در یک لیوان آب جوش ریخته، در آن را بگذارید تا ده دقیقه بماند و به رنگ زرد درآید.
۲۹- دمنوش گل رز
– گل رز برای انواع مختلف پوست ها مناسب است، ولی بیشتر برای پوست های خشک و حساس از آن استفاده می شود. از دیگر خواص دارویی این گیاه تأثیری است که بر مویرگهای زیر پوست دارد به طوری که قرمزی سطح پوست را که ممکن است به دلیل گشاد شدن مویرگها باشد، کاهش می دهد.
– از آب گل رز برای تسکین برخی ناراحتی های پوستی و ضد عفونی کردن برخی عفونت های چشمی استفاده می شود و هم چنین آرام بخش و ضد افسردگی است و تنش های عصبی، زخم های گوارشی، امراض قلبی را کاهش می دهد.
– عصاره رز برای ترشح صفرا، هضم غذا، ناراحتی های خونی و رحم مفید است.
– چای گل رز (البته شما می توانید برای تهیه آن یک دوم گرم گلبرگ رز را داخل ۱۰۰ میلی لیتر آب بجوشانید و میل کنید) در تسکین گلو درد، کاهش عفونت مثانه و درمان اسهال تأثیر دارد.
– قسمت میانی گل رز (برآمدگی وسط گل برای نگهداری دانه ها نیز سرشار از ویتامینهای A، D،C ، B3 و E است. ناگفته نماند که از روغن گل رز برای خوشبو کردن هوای اتاق نیز استفاده می شود.
به هر حال گل رز فواید فراوان دارد.
۳۰- دمنوش گل کدو تنبل
مصرف دم کرده گل کدو تنبل به دلیل کمک به تأمین ویتامین A مورد نیاز بدن باکتری ها، ویروس ها و عفونت ها را از بین برده و به حفظ سلامت استخوان ها و بینایی کمک می کند. ویتامین C موجود در این نوشیدنی، به شادابی پوست کمک کرده و میزان جذب ریز مغذی های موجود در دیگر مواد غذایی مصرفی را افزایش می دهد. خاصیت آنتی اکسیدانی ویتامین C موجود در گل کدو تنبل، سلول ها را در برابر رادیکال های آزاد محافظت کرده و از سرطان پیشگیری می کند.
پتاسیم یکی دیگر از املاحی است که دریافت روزانه آن توسط انسان ضروری است. اگرچه هر فردی روزانه به دو هزار میلی گرم پتاسیم نیازمند است اما نوشیدن چای گل کدو تنبل نیز به تأمین درصدی از پتاسیم مورد نیاز انسان کمک کرده و به همین دلیل تأثیر به سزایی در تنظیم فشارخون دارد. محافظت از بدن در برابر بیماری های قلبی و عروقی نیز از دیگر خواصی است که با نوشیدن این چای گیاهی به دست می آید.
پژوهش های بسیار حاکی از آن است که چای گل کدو تنبل نقش مهمی در پیشگیری از انقباضات عضلانی دارد ضمن آن که به سلامت دستگاه گوارش نیز کمک می کند. کمبود پتاسیم در بدن همراه با بروز عوارضی مانند ضعف، کمبود انرژی گرفتگی های عضلانی، آشفتگی های معده و ضربان نامنظم قلب همراه می شود.
۳۱- دمنوش گل گاو زبان و سنبل طیب
طرز تهیه
دو قاشق غذاخوری (یک مشت) گل گاو زبان + یک قاشق غذا خوری ( یک مشت کوچک) سنبل الطیب + دو لیوان آب جوش + نبات را بگذارید نیم ساعت دم بکشد تا به رنگ قرمز آلبالویی در آید.
۳۲- دمنوش گل نسترن
۳۳- دمنوش گل همیشه بهار
– همیشه بهار گیاهی متعلق به خانواده کاسنی است.
– دمنوش همیشه بهار، دارای خاصیت ضد التهابی و آنتی باکتریال بوده و محرک ایمنی در بدن است.
– برای درمان عفونت های گوش مفید است.
– برای درمان ورم ملتحمه چشم کاربرد دارد.
– محرک تولید کلاژن است.
– دمنوش همیشه بهار را می توانید برای تسکین گلودرد و التهابات دهانی، قرقره کنید.
– برای سم زدایی بدن پس از عمل، مفید است.
– برای درمان اختلالات دستگاه گوارش به کار می رود.
– برای تنظیم دوره قاعدگی مفید است.
– این دمنوش را می توان در یخچال نگهداری و از آن برای نرم کردن پوست استفاده کرد.
– حتی این دمنوش را می توان به طور مستقیم روی پوست ملتهب (آکنه، همورویید و غیره) مالید.
طرز تهیه
به اندازه یک مشت از گل خشک شده همیشه بهار را درون آب جوش ریخته و به مدت ۵ دقیقه آن را دم کنید.
۳۴- دمنوش لیمو عمانی
۳۵- دمنوش مرزنجوش
طرز تهیه
یک مشت کوچک + دو لیوان آبجوش در قوری ریخته با شعله غیر مستقیم دم کنید.
۳۶- دمنوش مریم گلی
– دم کرده این گیاه یک تونیک و مقوی برای تقویت روح، بدن و افزایش طول عمر است.
– جهت معالجه یبوست شب ها از دم کرده این گیاه بنوشید.
– جهت درمان وبا از دم کرده این گیاه می توان استفاده کرد.
– مریم گلی برای انواع تب ها مفید می باشد.
– جهت اختلالات کبدی از دم کرده این گیاه می توان استفاده کرد.
– برای بیماری صرع و فلج از دم کرده این گیاه می توان استفاده کرد.
– مریم گلی آرام کننده اعصاب و تقویت کننده عضلات است.
– جهت درمان دل درد و نفخ کمی مریم گلی را کف مال کرده، در دهان ریخته آهسته بمکید تا درد برطرف شود.
– خانم های نازا از دم کرده این گیاه استفاده کنند.
– مریم گلی پایین آورنده فشار خون است.
– جهت پوست های چرب از بخور مریم گلی استفاده شود.
– شست و شو با جوشانده مریم گلی جهت خارش پوست مفید است.
– برای درمان سوختگی از ضماد جوشانده مریم گلی استفاده می شود.
– برای درمان برفک دهان ۱۰ گرم مریم گلی را در ۱۰۰ میلی لیتر آب سرد ریخته حرارت می دهیم تا به جوش آید و ۱۰ دقیقه بجوشد، سپس آن را ۱۰ دقیقه دم کرده در دهان مزمزه می کنیم.
– جهت برطرف کردن اسهال ۱۰ گرم مریم گلی را در ۱۰۰ میلی لیتر آب جوش ریخته ۱۰ دقیقه دم کرده صاف نموده، بعد از هر غذا یک فنجان بنوشید.
– جهت درمان ناراحتی های گوارشی از قبیل سوءهاضمه، سنگینی معده، حالت تهوع از دم کرده مریم گلی بنوشید.
– جهت درمان اختلالات یائسگی از دم کرده مریم گلی قبل از غذا یک فنجان بنوشید.
– جهت درمان قاعدگی های دردناک از دم کرده مریم گلی روزی ۱ فنجان قبل از قاعدگی بنوشید.
– جهت درمان عرق شبانه در بیماران مسلول از دم کرده مریم گلی قبل از خواب یک فنجان میل شود.
– جهت درمان بحران های آسم از دود سوخته مریم گلی استشمام شود.
– جهت درمان درد نیش زنبور و حشرات برگ تازه مریم گلی را به صورت ضماد بگذارید.
– سوخته مریم گلی ضد عفونی کننده هوا است.
– جهت التیام زخم ها مریم گلی را با عسل جوشانده، پارچه ای را داخل آن کرده به صورت ضماد بگذارید.
– جهت درمان سنگینی گوش مریم گلی را مانند سیگار کشیده و دود نگه داشته و یک مرتبه خارج کنید.
– جهت لرزش اندام ها از دم کرده مریم گلی بنوشید.
– دم کرده مریم گلی تقویت کننده قلب است.
– جهت درمان خونریزی و ترشحات مهبلی که ناشی از ضعف است از دم کرده مریم گلی بنوشید.
– برای درمان سرفه های مزمن از دم کرده مریم گلی بنوشید.
۳۷- دمنوش ملیسا
آرام بخش، ضد اسپاسم، مقوی اعصاب، تقویت حافظه، ضد نفخ.
۳۸- دمنوش میوه نسترن
طرز تهیه
۱۵ عدد میوه نسترن را در یک قوری + دو لیوان آب سرد، با شعله مستقیم جوش آورید سپس شعله را کم کنید تا با همان شعله مستقیم یک ساعت بماند تا آب آن به تدریج بخار شود. سپس با شعله غیر مستقیم سه ساعت دم بکشد.
۳۹- دمنوش نعناع
طرز تهیه
مقداری برگ نعناع تازه را در قوری چینی ریخته، آب جوش به آن بیفزایید و بگذارید روی بخار سماور دم بکشد. می توان از مخلوط پنج گرم نعناع خشک و نیم لیتر آب نیز استفاده کرد. زیاده روی و مصرف پشت سر هم آن مضر است.
۴۰- دمنوش چایی سبز
طرز تهیه چای سبز
برای هر نفر یک قاشق مرباخوری چای سبز را در قوری ریخته و به ازای هر یک قاشق، یک لیوان آب داغ با دمای ۸۰ تا ۸۵ درجه به آن اضافه کرده و درب قوری را مدت هفت تا هشت دقیقه بگذارید سپس آن را بنوشید. یادآوری این نکته ضروری است که چای سبز مانند چای سیاه لزومی به دم کردن ندارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید