آخرین اخبار
آداب رسوم مردم استان بوشهر در ایام نوروز؛

از خانه تکانی تا دوشیدن شیر گوسفندان برای تحویل سال

آداب و روسم نوروز در نقاط مختلف استان بوشهر با همدیگر متفاوت است و یکی از رسومات بوشهری ها، بازی های کودکانه نواحی مرکزی بوشهر است و در ایام نوروز بازیهای چون "تیله بازی"، "هفت سنگ" و "گوگ بازی" برگزار می کنند.
اشتراک گذاری
01 فروردین 1404
کد مطلب : 3651

به گزارش هیرونی؛ تمام مردم جهان در هنگام تحویل سال اداب و رسوم های مختلفی دارند که با گذشت سالها آن را به صورت یک فرهنگ بومی ثبت و برخی از افراد با قومیت و ملیت های دیگر نیز از این فرهنگ در مراسمات خواص از آن استفاده می کنند., “سپاس”، ,

کشور جمهوری اسلامی ایران که از اقوام ترک، لر،کرد، عرب و فارس تشکیل شده است، هرکدام این این قوم ها آداب رسوم خواصی در هنگام تحویل سال دارند که در شهرهای بزرگ و کوچک به صورت عمومی و خصوصی برگزار می شود.

 

استان بوشهر نیز یکی از منطقه ای جنوبی کشور است که توانسته قوم های زیادی را در خود جای دهد و در کنار اجرای فرهنگ قوم های دیگر، یک فرهنگ اصیل بوشهری را در ایام نوروز در کنار سواحل نیلگون خلیج فارس به نمایش گذاشته می شود.

 

یکی از سنت های مردم استان بوشهر پذیرایی با غذاهای بومی و محلی از مهمانان نوری است که هرساله با شور و اشتیاق بیشتری این سنت خود را انجام می دهند.

 

در مرکز استان مراسم نوروز را مانند نقاط دیگر کشور با چیدمان هفت سین و در تحویل سال اعضاء خانواده دور هم جمع می شوند و برای همدیگر دعا می کنند.

 

آداب و روسم نوروز در نقاط مختلف استان بوشهر با همدیگر متفاوت است و یکی از رسومات بوشهری ها، بازی های کودکانه نواحی مرکزی بوشهر است و در ایام  نوروز بازیهای چون “تیله بازی”، “هفت سنگ” و “گوگ بازیبرگزار می کنند.

 آداب نوروزی در شهرستان دشتستان

در شهرستان دشتستان مردم همزمان با فرا رسیدن عید نوروز به دیدار یکدیگر رفته و عید را به هم تبریک می گویند، در زمان تحویل سال به امام زاده ها می روند و بچه ها از بزرگترها عیدی می گیرند، سفره هفت سین هم که قبلا نبوده امروز این رسم را هم به جای می آورند و به طور کلی نوروز را با تشریفات کامل مانند سراسر ایران اسلامی انجام می دهند.

در برازجان همچون اکثر نقاط استان بوشهر، عیدی که از نوروز مهم تر بوده، عید فطر است که عمده دید و بازدیده ها در آن روز انجام می شود و معتقد بوده اند که نوروز متعلق به ثروتمندان است و عید فطر متعلق به فقر است.

در این منطقه از استان قبلا مراسم سیزده بدر نبوده و این روز را نحس می پنداشتند اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این رسم با تشریفات کامل برگزار می شود. مردم به صحرا رفته و غذای خود را در آنجا می خوردند در این روز دخترهای مجرد سبزه ها به این نیت که بختشان باز شود گره می زنند و شعار سیزده بدر سال دیگر خونه شوهر را سر می دهند.

 

آداب نوروزی در شهرستان گناوه

در شهرستان گناوه نیز چند روز قبل از نوروز را عید مردگان می گویند و برای اینکه از اموات خود یادی کرده باشند میوه به قبرستان برده و نذری می دهند.

خانه تکانی به طور کامل از دیگر رسوم معمول مردمان این دیار است که سال نو را با پاکیزگی و نظافت کامل منزل خود را شروع می کنند.

اگر خانواده هایی چند ماه قبل از سال نو یکی از نزدیکانش فوت کرده باشد از طرف آشنایان دور و نزدیک از بقیه افراد خانواده می خواهند که لباس مشکی خود را از تن بیرئن آورده و لباس رنگی بپوشند.

همچنین چند روز قبل از سال نو مقداری گندم داخل بشقابی می ریزند، آن را آب می دهند و پارچه ای را هم روی آن می گذارند و آب می دهند تا برای شب عید سبز شود., . ,
, آداب و رسوم مردم دیلم در نوروز,

مراسم نوروز در شهر دیلم و توابع آن به این صورت بوده که چون در ایام گذشته از زمان تحویل سال اطلاعی نداشتند، وقتی بزرگ مجلس زمان تحویل سال را اعلام می کرد همه به گفته او عمل کرده و عید را به هم تبریک می گویند و شیرینی می خوردند.

مردم دیلم عقیده دارند در موقع تحویل سال همه باید در خانه باشند و اگر کسی در خانه نباشد می گویند همیشه در سفر است.

, در این منطقه نیز خانه تکانی،پوشیدن لباس نوف، دید و بازدید، رفتن به دشت و صحرا از رسوم متداول است. در چهارشنبه سوری نیز رسم بر این بوده که مادران یک قاشق شکر کف دست بچه ها می ریختند و می گفتند بروید این شکر را به دریا بریزند و به این نیت که ذهن دریا شیرین شود تا از ما راضی باشد، ضمنا این کار خاصیت دفع چشم زخم را هم داشته است., در این منطقه نیز خانه تکانی،پوشیدن لباس نوف، دید و بازدید، رفتن به دشت و صحرا از رسوم متداول است. در چهارشنبه سوری نیز رسم بر این بوده که مادران یک قاشق شکر کف دست بچه ها می ریختند و می گفتند بروید این شکر را به دریا بریزند و به این نیت که ذهن دریا شیرین شود تا از ما راضی باشد، ضمنا این کار خاصیت دفع چشم زخم را هم داشته است,

آداب نوروزی در شهرستان دشتی,

در شهرستان دشتی نیز کسانی که وضع مالی بهتری داشتند سفره هفت سین پهن می کنند در حالی که امروزه اکثر خانواده ها این رسم را به جا می آورند و در سفره هفت سین سبزی، آئینه، شمع، تخم مرغ رنگ کرده قرار داده و در هنگام تحویل سال معتقدند تخم مرغ ها تکان می خورند.

در روستای چاووشی نیز بر این عقیده بودند که یک ساعت قبل از تحویل سال گوسفندی را می دوشیدند و شیر آن را در جایی قرار می دادند و اگر شیر به ماست تبدیل می شد اعتقاد داشتند که سال تحویل گردیده است.

لازم به ذکر است که مراسمات عید نوروز  در همه جای این استان به همین شکل برگزار می شود و یا در برخی موارد رسومات دیگری به آن اظافه می کنند.

 

/انتهای پیام

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *